Het aantal coronabesmettingen in India blijft explosief stijgen, alleen vandaag werden er al meer dan 330.000 nieuwe positieve tests gemeld. De snel verspreidende tweede golf van het coronavirus veroorzaakt flink wat druk op de zorg: ziekenhuizen slaan alarm wegens een tekort aan medicijnen en zuurstof. In de overvolle ziekenhuizen liggen patiënten soms met z’n tweeën één bed.

De minister van Volksgezondheid Harsh Vardhan wijt de explosieve stijging aan te veel grote samenscholingen waaronder bruiloften, protesten en politieke bijeenkomsten. Ironisch genoeg waren er ook grote bijeenkomsten van de Bharatiya Janata Party (BJP), de partij van minister-president Narendra Modi en Vardhan zelf.

Maar er is ook kritiek op de regering, omdat het land met een tekort aan vaccins voor de eigen bevolking kampt. Hoewel India meer dan 60 procent van alle wereldwijde vaccins produceert, loopt de vaccinatiecampagne in eigen land totaal niet en duurt het in het huidige tempo nog 2,5 jaar om 70 procent van de bevolking te vaccineren. Er zouden te veel vaccins naar het buitenland worden verscheept. Zo zijn er tot nu toe 64,5 miljoen coronavaccin-doses geëxporteerd naar 85 landen.

Dagelijks overlijden er zo’n 2000 mensen aan Corona waardoor de crematoria de druk niet meer aankunnen. De lijkverbrandingen gaan momenteel dag en nacht door. Maar er is niet altijd voldoende hout, waardoor het lang duurt voordat de lichamen van overledenen gecremeerd kunnen worden.