2021 loopt alweer hard op zijn eind. Tijd om terug te kijken op een bewogen jaar.

CORONA:

2021, opnieuw een bijzonder jaar, waarin we grote delen van het jaar behoorlijk last hebben gehad van het coronavirus. En nog steeds ondervinden we ook op dit moment iedere dag de gevolgen van de wereldwijde pandemie.

In India/Egra is het niet anders. Ook hier is Corona nog láng niet onder controle. De overheid raakte eerder dit jaar de grip op het coronavirus volledig kwijt. De zeer besmettelijke deltavariant, die voorheen de Indiase variant werd genoemd, speelde daarin een belangrijke rol. Het had overvolle ziekenhuizen, een tekort aan zuurstof voor coronapatiënten en recordaantallen besmettingen en sterfgevallen tot gevolg.

Volgens officiële cijfers zijn in een periode van tien weken meer dan 200.000 mensen overleden, al was het werkelijke dodental waarschijnlijk veel hoger. Sterftecijfers in India worden vaak slecht bijgehouden. Mensen die thuis sterven – met name degenen die in landelijke gebieden overlijden – worden vaak niet meegeteld.

Inmiddels heeft India de ergste effecten van de epidemie achter de rug. Het aantal dagelijkse positieve coronatests is inmiddels tot onder de twintigduizend gedaald. Ook de vaccinatiegraad stijgt, al is pas 20 procent van de bevolking volledig tegen COVID-19 gevaccineerd. Iets meer dan de helft van de Indiërs heeft één coronaprik gehad. In India wonen 1,3 miljard mensen. Het tempo van de vaccinatiecampagne is toegenomen, maar het doel van 1,1 miljard gevaccineerden aan het eind van 2021 raakt uit zicht door onder meer een tekort aan middelen, administratieve rompslomp en terughoudendheid onder het volk.

In onze tehuizen gaat het redelijk. De kinderen worden vaak geattendeerd op goede hygiëne en -vooralsnog- zijn er geen ernstige coronagevallen bekend. Het gevaar blijft, want nagenoeg niemand heeft zich kunnen c.q. mogen vaccineren. Hopelijk komt hier in 2022 snel verandering in.

ADOPTIE KINDEREN:

Met grote vreugde hebben we het afgelopen jaar weer diverse kinderen mogen ‘koppelen’ aan vaste sponsoren. Fantastisch om te mogen zien hoe blij beide (!) partijen hiermee zijn. Het kind blijft in zijn of haar vertrouwde omgeving in India, maar dankzij de maandelijkse donatie krijgt het kind onderdak, een opleiding, voeding, kleding en medische zorg. Kinderen die nog nooit hun verjaardag hebben gevierd, ontvangen op deze dag ballonnen, taart, nieuwe kleren en ’n cadeautje. Ze hebben contact met hun ‘adoptiegezin’ en foto’s, tekeningen en brieven worden geregeld heen en weer gestuurd.

Wist je dat onze contactpersoon Jayanta maar liefst 4 uur reist met trein/ bus om de post van de kids daadwerkelijk te posten? 3 maanden later valt de post op de deurmat bij de sponsoren.

WATERPUTTEN:

Momenteel zijn we bezig om de 6e (!) waterput te slaan.

Een fantastisch resultaat wat we samen met onze sponsoren hebben bereikt.

Dankzij de waterputten kunnen momenteel ongeveer 10.000 mensen schoon drinkwater nemen; iets wat enkele jaren geleden ondenkbaar was. Het sterftecijfer ( door vervuild drinkwater) was enorm en dankzij de waterputten is hier een einde aan gekomen. Hoe geweldig is dat?!

OPLEIDINGSCENTRUM:

In ons Park City opleidingscentrum worden nog steeds een drietal opleidingen aangeboden. Jongeren en mama’s kunnen hier terecht voor computerles, naailes en opleiding tot schoonheidsspecialiste of kapster. Op die manier helpen we ze met het verwerven van eigen inkomsten. Zo leren we per jaar ongeveer 2.000 jongeren en mama’s een beroep aan.

Het Park City opleidingscentrum is erkent door de Indiase overheid waardoor iedere geslaagde een baangarantie heeft!
Zoals eerder vermeld hebben we de aansturing van deze projecten en activiteiten in Kolkata volledig over gedragen aan de stichting Pratapdighi Vidyasagar Charitable Society o.l.v. Diganta Maity, met wie we de afgelopen jaren al intensief samenwerkten. Wij hebben ervoor gekozen om ons werkgebied verder uitbreidden naar Egra, zo’n 190 km ten zuiden van Kolkata. In deze plattelandsstreek, grenzend aan de jungle zijn weinig tot (helemaal) geen voorzieningen en wonen de allerarmsten in eenvoudige hutjes gemaakt van leem, stro en plastic. In tegenstelling tot Kolkata is hier geen enkele andere stichting actief, waardoor de keuze om onze aandacht meer op Egra te richten snel was gemaakt.

In 2022 ligt onze focus om het opleidingsinstituut in Egra nóg meer van de grond te krijgen. Ook hier willen we de opleidingen ( naaister, schoonheidsspecialiste, computer en ‘ondernemerschap’) verder professionaliseren. Een degelijk internet/ WIFI verbinding – in hoeverre dat mogelijk is- hebben we reeds weten te bewerkstellen. Uiteraard zal de focus ook blijven liggen op de Engelse taal. Dit vergt veel tijd aangezien er nagenoeg niemand is die de taal goed beheerst.

TOILETTEN:

In 2021 zijn we begonnen om toiletten te bouwen bij de mensen thuis. Om niet meer midden in de nacht het bos of veld in te hoeven om je behoeftes te doen is een veilig gegeven. Tienermeisje die in het donker gebruikt kunnen maken van hun eigen toilet voelen zich veilig en vertrouwd.

Een toilet kost €50,- en met diverse ( verjaardags-) acties van afgelopen jaar hopen we er 100 te kunnen bouwen dit jaar!

EVENEMENTEN:

In 2022 staan weer mooie activiteiten op de agenda. Muziekevenementen in de wijngaard, culinaire benefietavond in Indische stijl, een lunch ( incl. veiling) op hoog niveau én onze 1000 Children Rally staan weer op de planning. Houd Facebook en /of onze website in de gaten voor meer info.

BEZOEK INDIA:

In 2022 hopen we zelf weer een bezoek te mogen brengen aan India.

Om ter plekke te zien wat we hebben gedaan en waar nog dringend behoeftes aan is, is erg belangrijk voor ons. Alleen op die manier kunnen we sturen daar waar noodzakelijk.

We houden u op de hoogte.

DANKJEWEL:

Last but not least; DANKJEWEL!

Dankjewel voor alle sponsoracties, giften, inzet en loyaliteit. Zonder jullie als sponsoren konden wij niet doen wat we doen. SAMEN bereiken we iets en SAMEN gaan we voor onze missie; het helpen van (minimaal!) 1000 kinderen in India.
We sluiten af met een grote glimlach en wensen u
fantastische Kerstdagen en een gezond 2022!
Dankbare groet,
Team Stichting 1000Children